Јавете се 02 3094 551
kosmodisk

Јавете се

02 3094 551

X

Космодиск е-магазин

Ве молиме внесете ја вашата e-mail адреса за да добивате месечно бесплатен Космодиск е-магазин.
Прати
Вежби за здрав грб (втор дел)
Вежби за здрав грб (втор дел)

Грбот е еден од најчувствителните делови од телото. Доколку не сакате да ви се јават болки во него, треба да практикувате вежби кои ќе придонесат за одржување на добрата состојба на грбот. Овие вежби ќе ви помогнат да го одржите доброто здравје на грбот.

Вежбите за истегнување се исто така многу важни за здравјето на грбот. Тие ќе ви ги раздвижат рацете и нозете, со што ткивото ќе започне да се движи до крајните потенцијали, што пак постојано ќе ги држи мускулите околу ’рбетот активни и ќе овозможат негово правилно функционирање:

- Вежби за истегнување на нозете – лежејќи исправени на грбот, свиткајте ја едната нога, фатете се за бутот со рацете, а потоа започнете да ја исправувате ногата нагоре, сè додека не почувствувате пријатно затегнување во задниот дел од бутот. Задржете ја ногата во таа положба од 20 до 30 секунди. Вежбата повторете ја 2 до 3 пати, а потем променете ја ногата.

- Подигнување на двете колена – лежејќи опуштено на грбот, подигнете ги обете колена, фатете ги со рацете и обидете се да ги доближите колку што можете поблиску до градите, без да започнете да се нишате, сè до моментот кога ќе почувствувате затегнување во грбот. Задржете го телото во таа положба околу 5 секунди, а вежбата повторете ја 5 пати.

- Наведнување наназад – застанете во исправена положба, со рацете на колковите. Започнете да се наведнувате наназад, создавајќи лак со грбот, но потрудете се да застанете пред да ја загубите рамнотежата. Задржете се во таа положба 5 секунди и повторете ја вежбата 5 пати.

- Растегнување на квадрицепсите – со едната рака потпрете се на нешто, заради рамнотежа. Подигнете ја едната нога наназад, додека таа дојде до бутот. Фатете го стапалото со другата рака и започнете да ја повлекувате ногата наназад, сè до моментот кога ќе почувствувате дека се затега предниот дел од бутот. Задржете се во таа положба од 20 до 30 секунди. Вежбата повторете ја од 2 до 3 пати за секоја нога.

Важно: Кога ги изведувате вежбите внимавајте да не ги надминете сопствените можности и граници на издржливост. Ако треба, започнете со помал број повторувања и постепено напредувајте.

Здрав грб

Минималистички вежби за максимални резултати


Освен ако тренирате за маратон или се подготвувате за Олимписки игри, тогаш навистина немате потреба од професионална програма за вежбање за да влезете или останете во форма. Важно е само редовно да вежбате и да ги таргетирате најважните мускулни групи.

Прочитај повеќе


Реалноста зад болките во грбот


Искусувањето болки во грбот е различно кај секој човек. Голем број случаи се многу тешки за дијагностицирање, додека други и покрај дијагнозата се тешки за третирање. Прочитајте што се крие зад најчестите митови поврзани со болката во грбот.

Прочитај повеќе


Сè што треба да знаете за болките во половината


Општиот термин што се користи за болките во половината е лумбаго. Основните причини за појава на лумбаго можат да бидат многу сложени и во принцип се разликуваат кај секој човек.

Прочитај повеќе


4 срушени митови за болките во грбот


Болките во грбот се вбројуваат во медицинските проблеми кои најмногу иритираат. Поради тоа, со текот на годините се родиле повеќе митови за причините и последиците за оваа состојба, но и за можните решенија. Прочитајте што се крие зад најпопуларните митови.

Прочитај повеќе


Компјутерите главен виновник за болките во грбот


Уште одамна е познато дека долгото седење во неправилна положба создава болки во вратот и грбот. Но, според едно ново истражување, главни виновници за ова, во денешно време, се компјутерите, а особено лаптопите.

Прочитај повеќе


Помалку познати лекови за болки во ’рбетот


Ако сте еден од луѓето кои се зафатени од болки во ’рбетот, тогаш би направиле сè за да се ослободите од неа. Зошто да не се обидете со некој од овие помалку познати лекови за болки во ’рбетот.

Прочитај повеќе


Основите на здравиот грб


Вашиот грб е главната потпорна структура. Заедно со мускулите и зглобовите, грбот ви овозможува правилно движење, стоење, наведнување, седење, но и држење на сопствената телесна тежина.

Прочитај повеќе


Вежби против болки во грбот


Одеднаш Ви се појавува некоја чудна болка во половината или колковите, која се пренесува до средината на нозете. Движењето Ви е отежнато и би направиле сè за болката да исчезне. За среќа, постојат вежби со кои можете да ја ублажите болката и полека да се вратите во нормала.

Прочитај повеќе


Здрава телесна тежина за здрав грб


Експертите се согласни дека луѓето кои страдаат од хронични болки во грбот, а во исто време имаат и зголемена телесна тежина, треба да поработат на вториот проблем, со што ќе дојде и до олеснување на болките.

Прочитај повеќе


Вежби за намалување на болките во половината


Повторно сте соочени со болки во долниот дел од грбот, по којзнае кој пат. Но, наместо веднаш да посегнете во фиоката по лекарствата за ублажување на болките, обидете се со овие едноставни вежби за намалување на болката.

Прочитај повеќе


Од каде доаѓа болката во долниот дел од грбот


Дали чувствувате болки во долниот дел од грбот? Дали болката се зголемува кога преминувате од седечка во стоечка положба? Дали седите повеќе од 4 часа во денот? Доколку на некое од овие прашања одговорот е да, тогаш вие патите од затегнување и приклештување на флексорните мускули

Прочитај повеќе


Заштитете го вашиот грб


Вашето тело значително се менува со текот на годините и тоа што најмалку му е потребно е дополнителен стрес предизвикан од неправилно подигнување, наведнување или станување од кревет. Еве зошто: зглобовите кои се наоѓаат на долниот дел од грбот се особено ранливи.

Прочитај повеќе


Правилна грижа за грбот во зимски услови


Зимата е време кое има свои убави страни, како што се прекрасните снежни пејзажи, но со себе носи и зголемени ризици по вашето здравје. Секојдневните активности што ги изведувате без проблем во другите девет месеци во годината одеднаш стануваат многу поопасни со доаѓањето на зимата...

Прочитај повеќе


8 совети за правилна грижа за грбот


Грбот претставува сложен систем од коски, мускули, нерви и ткиво, систем што ја одржува рамнотежата на телото, нѐ држи исправени и гарантира правилно функционирање. Можеби затоа овој дел од телото најчесто е погоден од хронични болки.

Прочитај повеќе


Најчести причини за болките во грбот


Најважното нешто што треба да го знаете за болките во грбот е тоа што се работи за симптом, а не за дијагноза. Постојат огромен број причини за појава на овие болки, но најчесто, се работи за една од следниве:

Прочитај повеќе


Пет тајни за здрав грб


Тајната за здрав грб е едноставна. Најголем дел од повредите на грбот се предизвикани од оптоварување на подолг период или поголемо оптоварување одеднаш (паѓање, сообраќајна несреќа, итн.).

Прочитај повеќе


Правилното држење на телото гарантира здрав грб


Држењето на телото е позицијата во која најчесто ви се наоѓа телото, наспроти дејството на гравитацијата, во стоење, седење или лежење. Доброто држење на телото подразбира тренирање на телото за стоење, одење, седење и лежење, за да постигнете минимално оптоварување на коските, мускулите и лигаментите.

Прочитај повеќе


Здрава телесна тежина за здрав грб


Експертите се согласни дека луѓето кои страдаат од хронични болки во грбот, а во исто време имаат и зголемена телесна тежина, треба да поработат на вториот проблем, со што ќе дојде и до олеснување на болките.

Прочитај повеќе


Брзи начини за справување со болките


Според најновите податоци, повеќе од 8 во 10 возрасни луѓе на планетава, во некој дел од нивниот живот се соочени со сериозни болки во грбот. Жените особено страдаат од оваа модерна болест, поради претерано тешките чанти, бременоста, подигнувањето на децата, итн.

Прочитај повеќе


10 совети за здрав грб


Велат дека е подобро да се спречи отколку да се лечи. Па така, за да не се соочите со една од најлошите болки во животот – болката во грбот, следете ги овие едноставни совети кои ќе го намалат ризикот од појава на болки во грбот.

Прочитај повеќе


Болки во грбот во бременоста, дел 1


Болките во грбот се многу вообичаени во бременоста. Во оваа статија се објаснети најчестите видови болки за време на бременоста.

Прочитај повеќе


Стареење на `рбетот: Најчести заболувања на `рбетот


Годините, старите повреди и лошите животни навики влијаат врз вашиот `рбет како што стареете.

Прочитај повеќе


Болки во грбот на работа: Што ги предизвикува?


Ако ги знаете причините што ги предизвикуваат болките на работното место, ќе можете полесно да ги избегнете.

Прочитај повеќе


Болки во грбот – предупредувачки знаци


Распространетоста на болките во грбот во нашата земја често ги наведуваат луѓето да помислат дека проблемите со болките во грбот се нешто со што мораат да живеат.

Прочитај повеќе


Кој страда од болки во грбот?


Болките во грбот се еден од најчестите здравствени проблеми во светот. Може да се појават на било која возраст, и кај мажите и кај жените.

Прочитај повеќе


Болки во грбот во бременоста, дел 2


Болките во грбот се многу вообичаени во бременоста. Во оваа статија се објаснети најчестите видови болки за време на бременоста.

Прочитај повеќе


Дали возачите имаат проблеми со грбот?


Возењето е специфична активност, но седењето во иста положба со часови може да ја влоши состојбата со грбот, дури и да биде главна причина за болките и заболувањата во пределот на грбот и половината.

Прочитај повеќе


Што да правите, а што не при болка во грбот


Ненадеен напад на болки во грбот може да Ве изненади во кое било време – но добро е ако сме подготвени. Запомнете, овој совет е само за краткорочни, акутни болки – но не мора да важи и за долготрајни и хронични болки.

Прво и најважно, НЕ ЈА ИГНОРИРАЈТЕ БОЛКАТА.

Прочитај повеќе


Вежби за луѓе со болки во грбот


Имате болки во грбот? Еве неколку активности кои ќе Ви помогнат да ги намалите болките и да го зајакнете грбот!

Прочитај повеќе


Влијанието на телесната тежина врз вашиот ’рбет


Преголемата телесна тежина има штетно влијание врз вашиот ’рбет. Вишокот на масни наслаги не му користи на вашето тело. Наспроти мускулите кои ги заштитуваат зглобовите, вишокот на телесна тежина го зголемува притисокот врз самите зглобови. Тоа е особено штетно за зглобовите на нозете и колковите.

Прочитај повеќе


Жените и болките во грбот – неколку факти и тврдења


Во сите групи на возрасти, повеќе жените отколку мажите, страдаат од болки во грбот.

Прочитај повеќе


Структура на 'рбетот


Доколку ја знаеме структурата на 'рбетот, ќе знаеме и да се заштитиме од евентуални повреди на грбот и да се справиме со потенцијалните проблеми. Затоа, прочитајте ја статијата и запознајте го вашиот `рбет.

Прочитај повеќе


Речник на термини поврзани со грбот


Ако не сте сигурни за значењето на некои од термините кои ги употребуваат стручните лица, а се поврзани со негата на грбот, во овој речник можете да најдете објаснување...

Прочитај повеќе


Во посета на домот за стари лица „Мајка Тереза“


Космодиск имаше можност да го посети Домот за стари лица при донирањето на душеци во склоп на кампањата „Разбудете се хумани“ која ја организираше Дормео.

Прочитај повеќе


Одржување на градината без болки во грбот


Сакате да го заштитите грбот од повреди додека работите во градината? Ви нудиме неколку совети за подобра стратегија за работа и безбедни положби на грбот.

Прочитај повеќе


7 митови за болките во грбот


Постојат многу погрешни сфаќања за причините и правилниот третман на болките во грбот. За жал, овие митови често можат да ве доведат до непотребен стрес, вознемиреност и дури да ве доведат во состојба на зголемени болки во грбот.

Прочитај повеќе


Проблеми со грбот кај децата


Во денешно време и децата се подложни на проблеми со грбот, слично како и возрасните. Доволно е да погледнете една група деца кои одат кон училиште и ќе ви стане јасно зошто: огромните, тешки ранци на нивните рамена се главниот извор на проблемите...

Прочитај повеќе


Болки во грбот: Јога или Пилатес?


Јогата и Пилатесот стануваат сè попопуларни како прв избор при одлуката да почнете со вежбање. Прашањата кои од тоа произлегуваат се: „Која е разликата меѓу нив, како тие би придонеле за намалување на болките во грбот и каде може да се практикуваат?“

Прочитај повеќе


Донација на Космодиск


Студио Модерна подари 100 помагала за `рбет Космодиск Класик на жителите на домот за стари лица „Мајка Тереза“.

Прочитај повеќе


Излизгување на меѓупршленски диск – Хернија/Ишијас


Ризикот за излизгување на диск е поголем кај луѓето со прекумерна телесна тежина и кај оние кои неправилно го оптоваруваат `рбетот, како неправилно подигање на тешки предмети.

Прочитај повеќе


Правилен избор на градник


Лекарите велат дека жените немаат претстава колку е важен изборот на соодветен градник и дека тоа може да доведе до непотребни проблеми и болки во грбот.

Прочитај повеќе


Болки во грбот при Грип


Грипот е многу пренослива болест на респираторниот систем која секоја година ја добива околу 20% од населението. Многу од оние кои се заразиле од Грип чувствуваат и болки во грбот, најчесто во делот на половината.

Прочитај повеќе


Вежби за здрав грб (трет дел)


Грбот е еден од најчувствителните делови од телото. Доколку не сакате да ви се јават болки во него, треба да практикувате вежби кои ќе придонесат за одржување на добрата состојба на грбот.

Прочитај повеќе


Болките во грбот во есенските денови


Што би можело да биде попријатно во овој период од годината од тоа убаво да се облечете и да уживате во прошетката помеѓу дрвјата со пожолтени лисја?

Прочитај повеќе


До помалку болки во грбот во зима со повеќе витамин Д


Не е воопшто чудно што огромен број луѓе чувствуваат дополнителни болки во грбот, во текот на зимските месеци – ова се должи на фактот што најчесто тие не добиваат доволна количина витамин Д во овој период.

Прочитај повеќе


Како да спречите повреди на грбот при вежбање


Навратете се на сите мигови кога сте се повредиле при вежбање или на оние моменти кога сте виделе како некој друг се повредува. Дали во некој од овие случаи сте почувствувале блага болка во некој дел од телото, но сте решиле да ја игнорирате, со изговор дека „не е ништо“?

Прочитај повеќе


Вежби за здрав грб (прв дел)


Грбот е еден од најчувствителните делови од телото. Доколку не сакате да ви се јават болки во него, треба да практикувате вежби кои ќе придонесат за одржување на добрата состојба на грбот.

Прочитај повеќе


Препорачани производи
КОСМОДИСК КЛАСИК Помагало за `рбет
Цена: 1.690,00 Ден.
Нарачајте!
КОСМОДИСК АКТИВ Спортски појас
Цена: 2.990,00 Ден.
Нарачајте!
КОСМОДИСК КЛАСИК Помагало за половина
Цена: 990,00 Ден.
Нарачајте!

© 2007, Студио Модерна д.о.о.е.л. | Контактирајте нè | За нас | KOSMODISK International

Произведен во Словенија, ЕУ од Studio Moderna d.o.o. Podvine 36, 1410 Zagorje ob Savi, Slovenia

Студио Модерна дооел, Костурски Херои 38, 1000 Скопје, Тел. 02 30 94 551, 02 30 94 557